Home » Xtra » Salden: “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan”

Salden: “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan”

Salden: “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Nadat Tennisplaza Zizou Bergs (ITF-253) en Magali Kempen (WTA-897) aan jullie voorstelde, is het tijd om kennis te maken met Lara Salden (ITF-377), een ander jong aanstormend tennistalent. Het grote publiek maakte met haar kennis in de kwalificaties van de Diamond Games, waar ze een wildcard kreeg. De 16-jarige Salden gaat sinds vorig jaar voluit voor een tenniscarrière en heeft zich deze keuze nog niet beklaagd. Ze maakte dit jaar al indruk met sterke prestaties op het juniorencircuit maar blijft met de voetjes op de grond: “Ik ga heel hard mijn best doen en dan zie ik wel waar ik terechtkom.”

2015 begon uitstekend voor Salden met enkele mooie zeges. Eind januari kroonde ze zich in Ham tot Vlaams indoorkampioen en daarna pakte ze verrassend de titels op de juniorentoernooien van Almere en Cadolzburg. Ondertussen klom de beloftevolle speelster naar de top 400 op de juniorenranking en werd ze er de Belgische nummer drie.

Eerste tennisracket op 4-jarige leeftijd

Op haar 16-jarige leeftijd staat Lara Salden nog in het prille begin van een tenniscarrière maar ze startte al heel vroeg met tennis. Salden kreeg de liefde voor tennis met de paplepel ingegeven. “Ik begon met tennis toen ik vier jaar was. Mijn ouders speelden tennis en ik ging vaak met hen mee. Toen vroeg en kreeg ik voor Sinterklaas een tennisracket en volgde ik in het begin één keer per week training in Bree. Mijn trainer zei dat ik een goed balgevoel had en dat ik meer lessen moest volgen. Ik tenniste steeds meer en kwam zo uiteindelijk terecht bij de VTV (nu Tennis Vlaanderen).”

Net als Kim Clijsters, woont Salden in het Limburgse Bree. Toen ze in 2003 als peuter haar eerste tennisracket uittestte, bereikte Clijsters de wereldtop in het tennis. Salden herinnert zich uiteraard nog goed de topmatchen van haar beroemde stadsgenote: “Ik was absoluut fan van Kim. Hier in Bree volgde iedereen haar. We gingen heel vaak naar haar wedstrijden kijken en supporterden op het groot stadsplein.”

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”] Ik zit perfect op de Kim Clijsters Academy. Ik word hier goed begeleid met een speciaal trainingsprogramma[/otw_shortcode_quote]

De 16-jarige Limburgse traint nu op de tennisschool van Clijsters, de befaamde Kim Clijsters Academy. Ze wordt gecoacht door Maxime Braeckman, die verschillende speelsters op de Academy onder zijn hoede heeft, zoals het Limburgse talent Elise Mertens (WTA-188).

Salden voelt zich goed in haar vel op de Kim Clijsters Academy: “Ik zit hier perfect. Ik krijg goede begeleiding en volg een speciaal trainingsprogramma met onder andere conditietraining, mentale coaching en kinesitherapie.” De samenwerking met haar trainer Maxime Braeckman verloopt ook heel vlot: “Vanaf het begin klikte het heel goed met Maxime. Op de training en naast de baan helpt hij mij met alles. Nu train ik samen met de groep spelers die hij opleidt.”

Zware combinatie met thuisonderwijs
Lara Salden ©Philippe Buissin / IMAGELLAN
Lara Salden
©Philippe Buissin / IMAGELLAN

Sinds september 2014 zet de Breese alles op haar tenniscarrière. “Ik heb mijn vierde middelbaar vorig jaar nog afgemaakt maar de combinatie school-tennis werd steeds moeilijker. Tijdens de schooldag kon ik niet zo vaak trainen en toen moest ik kiezen: ofwel verdergaan met school en minder tennissen, ofwel volledig voor mijn tenniscarrière gaan en thuisonderwijs volgen. Toen heb ik vrij snel beslist om met tennis door te gaan en ben ik begonnen met thuisonderwijs.”

De combinatie is echter heel zwaar, vertelt Salden. Haar dagen zijn immers druk gevuld: “Ik train elke dag van acht uur ’s morgens tot vier uur ‘s middags. Als ik dan een hele dag getraind heb, ben ik altijd moe als ik thuiskom. ‘s Avonds vind ik het ook moeilijk nog thuisonderwijs te volgen. Na een hele trainingsdag kan ik me niet altijd goed concentreren op de lessen.”

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”] Tijdens de week heb ik geen tijd voor iets anders dan tennis [/otw_shortcode_quote]

Door haar drukke tennisagenda heeft Salden niet veel tijd over voor andere vrijetijdsactiviteiten. “Tijdens de week heb ik geen tijd voor iets anders want dan ben ik moe en moet ik vroeg gaan slapen. In het weekend probeer ik zoveel mogelijk naar mijn familie te gaan: Ik bezoek mijn tante en mijn oma en opa. Mijn familie komt vaak kijken naar mijn matchen en doordat ik regelmatig in het buitenland ben, zie ik hen minder vaak. Verder spreek ik natuurlijk ook af met vrienden en vriendinnen maar dat gaat niet elke week.” Ondanks de druk gevulde dagen vindt ze de opofferingen voor tennis zeker de moeite waard: “Toen ik na veel trainingen titels pakte, gaf me dat weer extra motivatie om verder te doen.”

Zonder druk op weg naar drie titels

Salden startte 2015 in januari uitstekend met een Vlaamse indoortitel. Op het Vlaams Indoorkampioenschap versloeg ze in de finale in twee korte sets de 15-jarige Chelsea Vanhoutte (Geen Ranking). “In 2014 bereikte ik al de finale op het Vlaams Indoorkampioenschap en daarom had ik me hiervoor goed voorbereid. Ik had echter niet verwacht dat ik de titel zou pakken en was heel blij.”

Daarna ging de Breese verder op haar elan op het juniorencircuit. Ze veroverde verrassend twee titels op rij in het Duitse Cadolzburg en in Almere in Nederland. “Doordat ik nog maar weinig juniorentoernooien had gespeeld, voelde ik totaal geen druk. Het speelde geen rol hoe ver ik geraakte. Ik wilde gewoon goede wedstrijden spelen. Ik heb echt op mijn gemak kunnen spelen en dat heeft me zeker geholpen. Het was heel speciaal om twee toernooien te winnen omdat ik nog nooit zo ver op een toernooi was geraakt. Ik vond het heel sjiek!”

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”] Ik heb zonder druk kunnen spelen op de juniorentoernooien en dat heeft me zeker geholpen [/otw_shortcode_quote]

Door haar overwinningen maakte Salden een grote sprong op de juniorenranking naar het nummer 380 en werd ze de Belgische nummer drie bij de junioren. Met haar jonge 16-jarige leeftijd heeft de Limburgse bovendien nog veel progressiemarge en kan ze dus dromen van een mooie tennistoekomst. “Ik had helemaal niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Voordat ik die twee juniorentoernooien speelde, was het helemaal niet de bedoeling om voor een goede ranking te gaan. Ik wilde vooral matchritme opdoen. Omdat het nu zo goed gaat en omdat ik nog drie jaar op het juniorencircuit kan spelen, wil ik nog meer juniorentoernooien spelen en zou ik ook graag meedoen aan de grandslamtoernooien bij de junioren.

Overdonderd op de Diamond Games
Lara Salden - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Lara Salden – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Salden zette nochtans ook al haar eerste stapjes op het professionele WTA-circuit. Door een late forfait kreeg ze op het laatste nippertje nog een wildcard voor de Diamond Games in Antwerpen. Ze kon eerst niet geloven dat ze mocht deelnemen aan het prestigieuze toernooi: “De dag zelf werd ik ’s ochtends gebeld door Carl Maes. Hij zei dat er nog een wildcard voor het kwalificatietoernooi was en vroeg of ik wilde spelen. Ik was pas wakker en helemaal overdonderd door zijn vraag. De match zelf (tegen top 100-speelster Carina Witthoeft (WTA-72)) was heel speciaal en een heel leuke ervaring.”

De 16-jarige speelster speelde een knappe match maar verloor van de Duitse Witthoeft in twee sets. Ze was vooral ook heel erg onder de indruk van de omstandigheden op de Diamond Games in het Antwerpse Sportpaleis: “Alles achter de schermen was daar heel professioneel, zoals de spelerslounge. Het was een bijzondere ervaring om eens mee te maken.”

Dromen van de Fed Cup

Salden is al heel tevreden over haar carrière tot nu toe en koestert vele mooie tennisprestaties. “Er zijn veel mooie tennisherinneringen, zoals de match op de Diamond Games in Antwerpen, mijn eerste zege tegen een A-Speelster vorige zomer en mijn eerste ITF-titel.”

Salden wil voor 2015 nog geen specifieke doelen vooropstellen. “Ik heb geen concreet doel en heb dit ook nooit gehad. Als ik dit niet zou halen, is het alleen maar frustrerend. Ik speel gewoon en alles wat ik win, is mooi meegenomen. Bij de junioren ga ik dit jaar veel toernooien spelen en probeer ik zoveel mogelijk te winnen en vooral goed te spelen. Vanaf volgend jaar of over twee jaar wil ik graag meedoen aan een Grand Slam bij de junioren.”

De Limburgse blijft bescheiden en realistisch over haar tennistoekomst: “Ik zou heel graag bij de top van de wereld zijn maar dat is heel moeilijk en je kunt dat ook niet voorspellen. Ik ga gewoon heel hard mijn best doen en dan zie ik wel waar ik uitkom.” Salden heeft al wel lang één grote tennisdroom: “Sinds ik heel klein was droom ik ervan om ooit Fed Cup te kunnen spelen. Dan zou ik heel blij zijn, vooral omdat je dan je eigen land kan verdedigen.”

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”] Sinds ik heel klein was droom ik ervan om ooit Fed Cup te kunnen spelen [/otw_shortcode_quote]

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws