Home » Expert » Stino Freestyle’s Dubai Dream: sparren met Belgische ambassadeur en ex-ATP-prof Patrick Chucri in ‘s werelds enige indoor touchtennisclub

Stino Freestyle’s Dubai Dream: sparren met Belgische ambassadeur en ex-ATP-prof Patrick Chucri in ‘s werelds enige indoor touchtennisclub

Stino Freestyle’s Dubai Dream: sparren met Belgische ambassadeur en ex-ATP-prof Patrick Chucri in ‘s werelds enige indoor touchtennisclub

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op zijn trip naar Dubai maakte Stijn Van Doninck a.k.a. Stino Freestyle niet alleen kennis met een magische stad en nieuwe cultuur, maar werd de 18-jarige Belgische tennis freestyler ook ingelijfd in de potentieel verslavende wereld van touchtennis.

Hoog bezoek in ‘s werelds eerste indoor touchtennis club van de Libanese voormalige ATP en Davis Cup-speler Patrick Chucri. Naast Stijn schuiven ook de Belgische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, Antoine Delcourt, en de Spaanse orthopedisch chirurg Sara Martinez Martos aan voor een inspirerende namiddag georganiseerd door Tennisplaza.

We zijn in Al Quoz, een industriële wijk, maar tegelijk één van Dubai’s meest levendige kunst- en culturele hubs. “Alweer word ik verrast door dit land, ik had nooit gedacht dat hier een touchtennis club zou liggen”, reageert Stijn oprecht onder de indruk wanneer we onze wagen parkeren aan de touchtennis sports club.

Roger Federer op bezoek

Patrick ontvangt ons hartelijk in zijn moderne club in Europese stijl, die meteen een vertrouwd gevoel geeft.

We geloven dan ook best dat Roger Federer en gezin zich hier enkele weken geleden kostelijk geamuseerd hebben. “Het was een fantastische erkenning om een icoon als Federer over de vloer te krijgen”, vertelt Patrick trots. “Ik wist pas 5 minuten van tevoren dat hij zou komen en plots stond hij hier met z’n vrouw en drie kinderen. Er waren lessen bezig en uiteraard werd hij meteen herkend. Leden kwamen hem om een foto vragen en hij was super vriendelijk. Hij speelde zelfs touchtennis met enkele van de kinderen.”

We begrijpen het al. Het wordt een interessante namiddag vol leuke verhalen…

(lees dus snel verder onder de Instagrampost)

Interview met Patrick Chucri

De sfeer zit meer dan goed die middag. Een partijtje touchtennis – waarbij Stijn en de ambassadeur tonen dat ze echte competitiebeesten én aan elkaar gewaagd zijn – besluit Stijn met een freestyle tennis initiatie.

(lees verder onder de Instagram Reel)

Tijd om even op adem te komen en hoe kan dat beter dan met een… interview! Voor de gelegenheid (en originaliteit) laten we Stijn en Patrick elkaar interviewen. Dat lukte aardig, maar oordeel hieronder vooral zelf:

Stijn: Hoe rol je als professioneel tennisser in touchtennis?

Patrick: “Ik ben heel jong, op m’n 22, met professioneel tennispensioen gegaan. In tennis is het extreem moeilijk om het te maken, weet je, en ik wou gaan werken. In 2007 ben ik zo in Dubai beland, waar ik zestien jaar voor een mediabedrijf heb gewerkt. Ik voelde echter dat de tijd rijp was om terug iets in tennis te doen en wou graag zelf iets opstarten. Toen ik in contact kwam met touchtennis, zag ik meteen mogelijkheden in Dubai.”

(lees verder onder de foto)

Stino Freestyle interviewt Patrick Chucri in de touchtennis sports club in Dubai in februari 2024 - © Christophe Moons (Tennisplaza)
Stino Freestyle interviewt Patrick Chucri – © Christophe Moons (Tennisplaza)

The Dubai Dream

Stijn: “Ik heb de voorbije week al heel wat indrukwekkende dingen gezien in Dubai, wat een geweldige stad! Iedereen is hier ook zo vriendelijk en open. Is dat de reden waarom je dit project in Dubai bent opgestart?”

Patrick: “Ik hou van Dubai, mijn kinderen zijn hier geboren en deze stad omarmt innovatie. Veel mensen zien Amerika als hét land voor opportuniteiten. Ik ontken niet dat je daar je dromen kan waarmaken, maar in Dubai ook. Er is geen betere plek dan Dubai om een nieuwe sport in de wereld te introduceren. Had je zelf ooit al touchtennis gespeeld?”

Stijn: “Toen ik klein was en daarom vond ik het heel leuk om vandaag het touchtennis racket nog eens op te pakken. (lacht) Ik heb een erg aanvallend spel als tennisser en sla graag hard door. Touchtennis vergt meer gevoel en consistentie. Maakt het dat ook niet interessant voor kinderen die pas beginnen?”

Patrick: “Absoluut. Touchtennis is een sport die hand in hand gaat met tennis. Het introduceert kinderen op een zachte manier in tennis en voor volwassenen is het een manier om hun techniek bij te schaven. Ik wou dat ik touchtennis kende toen ik nog professioneel tenniste. Touchtennis dwingt je om te allen tijde gefocust te blijven. Terwijl je in een tenniswedstrijd tien slechte minuten nog kan goedmaken, kan een wedstrijd touchtennis al na twintig minuten voorbij zijn. Je hebt maar één opslag, geen let en moet continu goed geplaatst staan en laag blijven. Een mentale uitdaging die je in staat stelt het spel beter te begrijpen, met als resultaat dat je een betere tennisser zal worden.”

Stijn: “Ik merk zelf ook veel meer gelijkenissen op tussen touchtennis en tennis, dan tussen bijvoorbeeld tennis en padel. Padel is wel heel populair natuurlijk. In België zijn er steeds meer clubs die tennisvelden ombouwen tot padelterreinen.”

(lees verder onder de foto)

Stino Freestyle en Patrick Chucri in de touchtennis sports club in Dubai in februari 2024 - © Christophe Moons (Tennisplaza)
Stino Freestyle interviewt Patrick Chucri – © Christophe Moons (Tennisplaza)

Padel is geen tennis

Patrick: “Dat vind ik jammer. Ik ben ook erg gekant tegen tennisfederaties die padel onder hun vleugels nemen. Padel is een toffe sport, maar het is een totaal andere sport dan tennis. Laat ons eerlijk zijn: zonder tennis zou padel nooit zo populair zijn geworden. Tennis blijft de moeder van alle racketsporten en touchtennis is hier complementair aan. Op deze club houden we allemaal van tennis en stimuleren we onze leden zelfs om ook te gaan tennissen.”

Stijn: “Met m’n freestyle tennis hoop ik iets gelijkaardig te bereiken. Ik wil de wereld tonen wat tennis allemaal te bieden heeft en vooral jongeren inspireren om meer te spelen. Iedereen zit altijd maar op zijn telefoon. Met m’n tennis trick shots wil ik jongeren motiveren om vanachter dat scherm te komen.”

Patrick: “Ik vind dat geweldig om te horen en ben blij jou te leren kennen. Ik wist zelfs niet dat er zoiets bestond als freestyle tennis. Op YouTube zie je wel eens een video van Stefan Bojic (Servische freestyle tennis pionier, nv.d.r.) passeren, maar nu zie ik echt het potentieel. De tenniswereld zou zo’n initiatieven moeten ondersteunen. Net als wat touchtennis doet, draag je met je freestyle tennis bij tot de populariteit van tennis. Je hebt talent en bent vlot in de omgang met mensen, dus blijf hier zeker mee doorgaan.”

Stijn: “Ik ben ervan overtuigd dat als passie je drijfveer is, je altijd iets mooi zal neerzetten. Zonder passie komt er meestal niets van.”

Patrick: “Daar ben ik het hélemaal mee eens.”

Foto’s Stino Freestyle in de Dubai Touchtennis Sports Club

KIJK OOK: Videoverslag ‘Stino Freestyle goes Dubai’

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws