Home » Geen categorie » Twee op drie voor Belgische mannen in Auckland

Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

Vorige week was Auckland nog van Yanina Wickmayer die daar de finale speelde, deze week is die ASB Classic omgetoverd tot een mannentoernooi: de Heineken Open (ATP 250; $ 433 400). Zowel David Goffin, Xavier Malisse als Olivier Rochus kregen de eer om hun openingswedstrijd op center court te spelen.

David Goffin (ATP-50) beet de spits af tegen de Braziliaan Thomaz Bellucci (ATP-32), het achtste reekshoofd in Auckland. Goffin begon zonder complexen. In een mum van tijd stoomde hij naar een 5-2-voorsprong in de eerste set. Maar toen liep het mis. Bellucci schakelde een versnelling hoger en Goffin kon niet meer volgen. Even later stond het 5-5 en 6-6 en moest een tiebreak beslissen over de winnaar van de eerste set. In die tiebreak kon Bellucci net iets meer dan La Goff: 5-7. De tweede set was daarna een maat voor niets. David Goffin zat nog steeds met de eerste set in zijn maag, en kon nog amper vier punten scoren op Bellucci’s opslag. Die had op zijn beurt geen medelijden met de Belg en brak tweemaal door zijn opslag: 2-6, over & out voor Goffin.

Even later was het aan Xavier Malisse (ATP-62) om op het terrein te komen. Omdat Malisse vorige week het toernooi van Doha nog liet schieten, was deze eerste ronde ook meteen zijn eerste wedstrijd van het seizoen. En dat seizoen werd geopend tegen de Slowaak Martin Klizan (ATP-30), het zevende reekshoofd. Een spannende eerste set, met een break aan beide kanten van het net, werd beslist in de tiebreak. Daarin bleek Malisse net dat tikkeltje beter: 7-4.

Ook in de tweede set kwam er een break van beide mannen. Maar deze keer was het Klizan die iets meer kon. Met nog een extra break trok hij die tweede set naar zich toe: 3-6. Een derde set moest dus beslissen wie er naar de tweede ronde mocht. Opnieuw brak Malisse door de opslag van Klizan, en ook Klizan kreeg een breakpunt. Maar deze keer werkte de Belg dat weg om zo zijn voorsprong de rest van de set vast te houden: 6-3 en een ticket voor de tweede ronde.

Ten slotte maakte ook Olivier Rochus (ATP-89) zijn opwachting op center court. Hij kreeg van de organisatie een wild card, maar staat dan ook voor de moeilijke opdracht om zijn finaleplaats van vorig jaar te verdedigen. Die queeste startte tegen de Spanjaard Albert Ramos (ATP-51). Een tegenstander die dus een pak hoger gerangschikt staat dan de Belg. Met twee breaks in de eerste set maakte Rochus echter duidelijk dat hij niet onder de indruk was: 6-2.

De tweede set was een stuk closer. Nadat beide spelers een break verzilverden, moest Rochus bij 5-6 opslaan voor een tiebreak. Dat mislukte echter: 5-7. Een kleine ramp met een uitschakeling in de eerste ronde dreigde voor Rochus, maar hij liet in de derde set zien nog altijd te kunnen vechten. De Belg veegde drie van de vier breakpunten van het scorebord, en benutte zelf alle drie zijn kansen om zo zijn tweede ronde-plaats te verzekeren: 6-2.

In die tweede ronde moet Olivier Rochus – waarschijnlijk woensdag – de baan op tegen het vierde reekshoofd, de Amerikaan Sam Querrey (ATP-22), die in de eerste ronde vrij was. Rochus en Querrey speelden al twee keer eerder tegen elkaar, en twee keer won de Amerikaan. Xavier Malisse krijgt op papier een makkelijkere tegenstander tegenover zich. Op het programma staat namelijk de Japanner Go Soeda (ATP-73) of de Colombiaan Santiago Giraldo (ATP-63). Wie het precies wordt, maken zij dinsdag nog onderling uit.