Home » Nieuws » Van Uytvanck en Minnen op eerste Tennisplaza Live: “Paire homo? Eerder een vrouwenzot!”

Van Uytvanck en Minnen op eerste Tennisplaza Live: “Paire homo? Eerder een vrouwenzot!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Zondagavond organiseerde Tennisplaza een virtuele ontmoeting tussen Alison Van Uytvanck, Greet Minnen en Active Company (AC), de Antwerpse sportvereniging voor holebi’s en vrienden.

De Live kwam er naar aanleiding van een Zoom video call die Madison Keys eerder deze maand had met enkele tientallen homo’s. Daarop stuurde Active Company via onze website een oproep de wereld in gericht aan Van Uytvanck en Minnen en die viel niet in dovemansoren.

“We vonden die oproep wel tof”, opende Van Uytvanck. “Wij komen daar zelf ook voor uit (voor hun geaardheid en relatie, n.v.d.r.) en vinden het heel plezant als mensen daar open over willen babbelen. Wij steunen elke organisatie die daar positief tegenover staat.”

En het klikte meteen met de leden van AC dat Van Uytvanck en Minnen onderdompelde in de wondere wereld van de BrilliANT Games, een grootschalig sportevenement georganiseerd door de vereniging zelf. “Dat kenden we niet”, reageerden Van Uytvanck en Minnen geïntrigeerd. “Wij denken dat veel mensen in de wereld die zaken niet kennen. Het is goed om daarvoor wat reclame te maken.”

Paire janet

Nadat het ijs gebroken was, vuurde AC enkele vragen af op het tenniskoppel. Beide speelsters gingen geen onderwerp uit de weg. Zo vroeg Marcel zich af wanneer er eens een outing in het mannentennis staat gepland. “Benoit Paire bijvoorbeeld, wat een janet is dat”, dixit Marcel. “Denken jullie dat echt?”, reageerde Van Uytvanck verbaasd. “Volgens mij is dat dat eerder een vrouwenzot, maar ik snap dat jullie dat hopen.” (lacht)

“Er is momenteel inderdaad niemand die zich out op het mannencircuit, maar je gaat mij niet wijsmaken dat er op honderd mannen geen enkele is die voor de mannen valt. Dat kan ik niet geloven. Ik denk dat zij daar gewoon niet durven voor uitkomen”, ging de Grimbergse verder. “We hopen dat dat in de toekomst veranderd”, vulde Minnen aan.

Negatieve reacties

Nicolas vroeg zich dan weer af of Van Uytvanck en Minnen negatieve reacties van collega-tennissers hadden gekregen op hun coming out. “Geen enkele”, antwoordde Minnen. “Dat zal uiteraard niet bij iedereen zo zijn, maar bij ons reageerde iedereen positief en daar zijn we heel blij om. In bepaalde landen met een andere cultuur dan bij ons lopen we wel niet hand in hand op straat, maar op de club en in de hotels zijn we meestal onder spelers die we kennen en daarbij kunnen we onszelf zijn.”

En die spelers waarmee Van Uytvanck en Minnen optrekken zijn vooral Belgen. “We kunnen het heel goed vinden met Kirsten Flipkens, Ysaline Bonaventure en Ruben Bemelmans”, verklappte Van Uytvanck, “maar ook met Belinda Bencic bijvoorbeeld.”

“De Fransen zijn ook héél vriendelijk. Gaël Monfils en Jo-Wilfried Tsonga zeggen altijd goedendag als ze mij zien.” Volgens Minnen is de absolute top erg down to earth: “Nadal is altijd super vriendelijk.”

Ontmoeting met Federer

Hét grote voorbeeld van het koppel is echter Roger Federer. “Zijn uitstraling, bescheidenheid en het respect dat hij voor anderen heeft, maakt van hem onze favoriet”, aldus Minnen.

Van Uytvanck ontmoette de Zwitser al een keer van heel nabij en diepte een leuke anekdote op. “Ik heb ooit een momentje gehad met Federer. Ik moest op Rod Laver trainen (het grootste stadion op de Australian Open, n.v.d.r.) en hij trainde toevallig net voor mij. Vrouwen spelen eerst mini-tennis als ze opwarmen. Met een knipoog zei hij toen tegen mij: “Stop daarmee en speel van achteruit, jij hebt deze flauwekul niet nodig. Ik zeg tegen Belinda (Bencic, n.v.d.r.) ook altijd dat ze meteen vanaf de baseline moet spelen.” Met een rood hoofd en de nodige schrik ben ik meteen naar achter gegaan, hij is mijn idool.” (lacht)

“In Indian Wells heb ik hem op een parking een keer om een foto gevraagd. Hij was alleen en heel vriendelijk. Ik wenste hem succes en hij mij ook. Hij wist dan toch dat ik een speelster ben.” (lacht)

Hieronder kan je de volledige Tennisplaza Live van zondag herbekijken.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS