Home » Exhibitie » Vreemde finale in Frankrijk: Oekraïense weigert wedstrijd tegen Russische, die vervolgens tegen een man moet spelen

Vreemde finale in Frankrijk: Oekraïense weigert wedstrijd tegen Russische, die vervolgens tegen een man moet spelen

Vreemde finale in Frankrijk: Oekraïense weigert wedstrijd tegen Russische, die vervolgens tegen een man moet spelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de Open de Bourg-de-Péage in Frankrijk speelde zich een opvallende en onverwachte finale af. De Oekraïense Marta Kostyuk (WTA-39) weigerde om tegen het Russische talent Mirra Andreeva (WTA-57) te spelen. Dit resulteerde in een situatie waarbij Andreeva gedwongen was om tegen een man te spelen.

Het demonstratietoernooi, dat ieder jaar plaatsvindt, kon in het verleden rekenen op de aanwezigheid van verschillende topspelers zoals David Goffin (ATP-111), Alex De Minaur (ATP-12) of Roberto Bautista-Agut (ATP-57). Er zijn geen officiële rankingpunten te verdienen.

Organisatorische uitdaging

Donna Vekic (WTA-23) veroorzaakte onbedoeld een organisatorische uitdaging. Vanwege een blessure aan haar schouder moest de Kroatische speelster, die al verzekerd was van een plaats in de finale, op het laatste moment afzeggen voor het evenement.

Haar vervangster was normaal Kostyuk, maar op het moment dat ze ontdekte dat haar tegenstandster, de 16-jarige Andreeva, uit Rusland kwam, weigerde ze plotseling te spelen omwille van de gespannen oorlogssituatie tussen de beide landen.

Kostyuk had eerder al haar ongenoegen geuit over het feit dat spelers uit (Wit-)Rusland nog steeds deelnemen aan toernooien. Zo weigerde ze al de hand te schudden met de Russische Anastasia Potapova (WTA-27) en herhaalde ze dit bij de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-2) op Roland Garros.

Tijd te kort

Het last-minute terugtrekken van Kostyuk zorgde voor onrust bij de organisatoren, die haastig op zoek moesten naar een vervanger.

Helaas slaagden ze er niet in om iemand te vinden. Daarom schakelden ze over naar plan C. In een wanhoopspoging nam het toernooi contact op met Yanis Ghazouani Durand. Hij staat op de 1323e plaats op de wereldranglijst… bij de mannen.

“In een poging om nog een speelster te vinden via ons netwerk, hebben we ons uiterste best gedaan”, verontschuldigde de organisatie zich.

Battle of the Sexes

Hierdoor ontstond onbedoeld een nieuwe editie van de Battle of the Sexes.

Durand was echter niet van plan om cadeautjes uit te delen, vooral omdat hij in de eerste set stevig weerstand ondervond van Andreeva. Uiteindelijk zegevierde de Fransman in de finale met 7-5 en 6-2.

Desondanks besloot de organisatie om de trofee aan Andreeva te overhandigen.

LEES OOK: Battle of the sexes: de verfilming van een legendarische strijd

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws