Home » WTA » Waarom Sabalenka niet meer dubbelt: “Mijn resultaten in het enkelspel leden eronder”

Waarom Sabalenka niet meer dubbelt: “Mijn resultaten in het enkelspel leden eronder”

Waarom Sabalenka niet meer dubbelt: “Mijn resultaten in het enkelspel leden eronder”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Aryna Sabalenka (WTA-2) deed het enkele jaren uitstekend in het dubbelspel. Maar sinds dit jaar heeft ze besloten om zich volledig te focussen op haar enkelspelcarrière.

De Wit-Russin (WTA D-397) won in 2019 de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) aan de zijde van Elise Mertens (WTA D-6) in het dubbelspel. In 2021 wonnen de twee ook de Australian Open (Australië, Grand Slam).

Maar dit jaar dubbelt Sabalenka niet meer. “Voor mij werkte dat goed, maar tegelijk was mijn enkelspel niet zo goed in die periode. Als je goed wilt spelen in het dubbelspel, moet je daar ook veel energie aan besteden. Het is een andere energie, ik zou zeggen dat het soms nog intenser is.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Combinatie is niet ideaal

Volgens de winnares van de Australian Open én de Mutua Madrid Open (Spanje, WTA 1000) dit jaar, kies je beter voor het ene of het andere en valt het moeilijk te combineren. “Je verspilt zoveel energie en je moet fysiek en mentaal heel sterk zijn. Je mag je niet laten afleiden, want je kan een wedstrijd in het dubbelspel verliezen en de volgende dag moet je alweer enkel spelen. Dan moet je emotioneel sterk zijn.”

De 25-jarige Wit-Russin zegt wel nog dat het mogelijk is om goed te zijn in enkel en dubbel tegelijk. Ze haalt hiervoor de Amerikaanse Coco Gauff (WTA-7 en WTA D-4) en Jessica Pegula (WTA-4 en WTA D-3) als voorbeelden aan. “Ik heb respect voor Pegula en Gauff, ze doen het goed in beide. Maar toch denk ik dat, om de volgende stap in het enkel te bereiken, je het dubbel een beetje moet laten.”

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws