Home » Australian Open » Grand Slam » #AusOpen 2018: Preview dag 11: Kleurt de finale Belgisch?

#AusOpen 2018: Preview dag 11: Kleurt de finale Belgisch?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Op dag 11 van de Australian Open leren we drie van de vier finalisten van het enkelspel kennen: twee bij de vrouwen, één bij de mannen. En bij de vrouwen kan die finale er wel eens héél Belgisch gaan uitzien.

De Belgen

Wat kan Elise Mertens (WTA-35) niet? Nadat ze door het toernooi van Hobart en haar eerste rondes van de Australian Open blies, bleek ook de nummer vier van de wereld haar niets in de weg te kunnen leggen. Meer nog: het vierde reekshoofd kreeg tennisles en moest daarna van de baan geveegd worden. Verschillende analisten stelden dan ook stellig dat er in de volledige WTA-wereld niemand meer is die blij zal zijn om de sympathieke Hamont-Achelse tegenover haar te krijgen. Ook Caroline Wozniacki (WTA-2) dus niet. Hoewel zij hun enige onderlinge duel wist te winnen, weet ook de Deense dat het niet zomaar een walk in the park zal worden in haar queeste naar een eerste grandslamtitel. Er zijn nu nog vier kandidaten over voor die titel, drie daarvan zijn ex-nummer 1 van de wereld, maar er is er slechts één die in Melbourne nog geen set afgaf. En dat is Mertens. Dat zegt veel over haar vechtersmentaliteit en de manier waarop ze in zichzelf gelooft. Die kenmerken zal ze ook tegen Wozniacki nodig hebben, maar kansloos zal ze zeker niet zijn. Speelt ze zoals in haar halve finale, dan kan heel België zaterdag vroeg uit de veren om, zoals in de goede oude tijd, aan de tv gekluisterd te supporteren voor een Belgische in een grandslamfinale. Voorlopig moeten de vroege vogels het stellen met een halve finale: Rod Laver Arena, 4.00 uur.

Caroline Wozniacki - © Jimmie48 Tennis Photography
Caroline Wozniacki – © Jimmie48 Tennis Photography

Matches of the Day

Ook de tweede halve finale bij de vrouwen wordt op dag 11 afgewerkt. Daarin is het aan Angelique Kerber (WTA-16) om het op te nemen tegen de nummer één van de wereld, Simona Halep. Hoewel Kerber hoge ogen gooide door Maria Sharapova (WTA-48) eenvoudig uit het toernooi te knikkeren, was ook haar route richting de halve finale niet zonder de nodige hobbels. Maar ook Halep flirtte al met de uitschakeling. Acht keer namen beide dames het in het verleden al tegen elkaar op, en die ontmoetingen werden mooi verdeeld, al was het wel Kerber die vier van de vijf laatste duels (allen in 2016) naar zich toetrok. Spannend lijkt het sowieso te gaan worden, het duel tussen de huidige en de ex-nummer 1. Maar als Kerber zich na een stunt van Mertens ook kan plaatsen voor de finale, dan wordt het Belgische feestje in Australië nog net dat tikkeltje groter. Want ook Kerber heeft een Belgisch kantje met Wim Fisette als haar coach.

Angelique Kerber - © Jimmie48 Tennis Photography
Angelique Kerber – © Jimmie48 Tennis Photography

Tot slot staat ook de eerste halve finale bij de mannen op het programma. En verrassend kan je die halve finale wel noemen: Kyle Edmund (ATP-49) vs. Marin Cilic (ATP-6). In hun enige onderlinge duel was Cilic in twee sets te sterk, maar natuurlijk is de sfeer van een halve finale van een Grand Slam totaal anders. Cilic heeft daarbij wel de ervaring aan zijn kant (hij won in 2014 schijnbaar vanuit het niets de US Open, speelde daar een jaar later opnieuw een halve finale en was vorig jaar finalist op Wimbledon), maar Edmund toonde al dat dat er voor hem niet toe doet. Ook zijn zenuwen kan de Brit goed onder controle houden, getuige daarvan de manier waarop hij Grigor Dimitrov (ATP-3) – een gedoodverfde titelfavoriet – naar huis stuurde. Het belooft dus een gesloten, maar spannende partij te gaan worden.

Kyle Edmund - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Kyle Edmund – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

[alert title=Programma dag 11”]

De Belgen
SF: Elise Mertens vs. [2] Caronline Wozniacki (DEN)
Rod Laver Arena, eerste partij om 14.00 uur (4.00 uur Belgische tijd)

Matches of the day
SF: [1] Simona Halep (ROU) vs. [21] Angelique Kerber (GER)
Rod Laver Arena, tweede partij vanaf 14.00 uur (4.00 uur Belgische tijd), niet voor 16.00 uur (6.00 uur Belgische tijd)

SF: [6] Marin Cilic (CRO) vs. Kyle Edmund (GBR)
Rod Laver Arena, eerste partij om 19.30 uur (9.30 uur Belgische tijd)

 

Het volledige programma vind je hier terug.[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS

CONTACTEER ONS

Heb je zelf nieuws te melden, wil je een column laten publiceren of heb je een leuk idee voor Tennisplaza?

Tennisplaza is de bron bij uitstek voor de gepassioneerde tennisfan die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van de tenniswereld. Het is eigendom en valt onder het beheer van Largus.

Largus Group bv – Eekhoornlaan 2, 2910 Essen, België – BE 0691.823.202

Privacyverklaring | Cookieverklaring | Wedstrijdreglement

© 2012 – 2020 Largus | Alle rechten voorbehouden