Home » BNP Paribas Fortis Diamond Games » Tsjechië boven op dag 7 van de BNP Paribas Fortis Diamond Games

Tsjechië boven op dag 7 van de BNP Paribas Fortis Diamond Games

Tsjechië boven op dag 7 van de BNP Paribas Fortis Diamond Games

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Hoewel er geen Belgen op de affiche pronken, belooft dag 7 op de BNP Paribas Fortis Diamond verrassend tennis te brengen. Niet minder dan vier kwartfinales in het enkelspel en een dubbelwedstrijd staan op het programma. Onder meer Dominika Cibulkova (WTA-18), Andrea Petkovic (WTA-12) en Francesca Schiavone (WTA-81) strijden voor een plaats in de halve finale. Met maar liefst vier speelsters in actie, belooft Tsjechië hoge toppen te scheren.

De eerste wedstrijd van de dag is de kwartfinale van het dubbelspel tussen de zusjes Lyudmyla (WTA-200) en Nadiia Kichenok (WTA-209) en Darija Jurak en Laura Siegemund (WTA-153). De Oekraïnse tweeling in het felgekleurde pakjes startte sterk en liep al gauw tot een 4-1 voorsprong uit. Dan schiet het Kroatisch-Duitse duo wakker en komen terug tot 4-4. De vier dames zijn elkaar waard. Uiteindelijk trekken Jurak en Siegemund aan het langste eind en winnen de eerste set in de tiebreak, 7-6(4). Aan het begin van de tweede set lijken de tweelingzusjes even het noorden kwijt en kijken al snel tegen een 2-5 achterstand aan. Onder druk lijken de Oekraïnse blondines echter op hun best en tonen nog even een sterk staaltje van hun kunnen. Ze kunnen nog één spelletje uit de brand slepen vooraleer Jurak en Siegemund de wedstrijd naar zich toe trekken, 7-6  6-3 is de eindstand.

Laura Siegemund en Darija Jurak - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Laura Siegemund en Darija Jurak – © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Lucie Safarova en Karolina Pliskova - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Lucie Safarova en Karolina Pliskova – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

Tsjechisch duel

Nadien komen Karolina Pliskova (WTA-22) en Lucie Safarova (WTA-15) de baan op. In hun Tsjechische onderonsjes staat het 1-0 in het voordeel van Safarova. De twee zijn dikke vriendinnen naast de baan, benieuwd wat daar on court van rest. Safarova begint met serveren en haalt het eerste spel makkelijk binnen. Pliskova volgt en de dames blijven on serve tot 6-6. Een tiebreak zal beslissing brengen in de eerste set die bijna een uur duurt. Pliskova realiseert meteen een minibreak maar Safarova vecht onmiddellijk terug en loopt 2-1 uit. Dankzij een misser van Safarova gaat de eerste set echter naar haar landgenote, het wordt 7-5 in de tiebreak. De tweede set biedt heel wat minder suspense. Pliskova loopt snel uit tot een 3-0 voorsprong. Safarova kent enkele opflakkeringen maar kan niet verhinderen dat Pliskova ook de tweede set binnenhaalt. Eindstand: 7-6 6-3.

 

Francesca Schiavone en Carla Suarèz-Navarro - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Francesca Schiavone en Carla Suarèz-Navarro – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

Publiekslievelinge in actie

De Tsjechische hartsvriendinnen ruimen baan en maken plaats voor Francesca Schiavone (WTA-81) en Carla Suárez-Navarro (WTA-17). Op papier een gemakkelijke klus voor de Spaanse, ware het niet dat  Italiaanse vechtmachine Schiavone op volle toeren draait. Ze worstelde zich reeds door drie kwalificatierondes en maakte op de hoofdtabel brandhout van Klara Koukalova (WTA-43) en Angelique Kerber (WTA-10).

Schiavone schiet als een speer uit de startblokken en staat in een mum van tijd 3-0 voor. Na drie kwartier spelen begint de Italiaanse motor te sputteren, Suárez-Navarro komt terug tot 3-2. Het tennissen en kreunen heeft Schiavone tijdens haar afwezigheid duidelijk niet verleerd, het correct inschatten van een call is een ander paar mouwen. De wedstrijd is nog geen uur ver of Fransci houdt geen enkele challenge meer over. Dankzij een netspel met wisselend succes bij beide dames komt de 3-3 gelijkstand op het bord.

Zowel Schiavone als Suárez-Navarro beschikken over een prachtige, enkelhandige backhand. De rally’s die ze hiermee aangaan zijn dan ook om van te smullen. Bij een 4-3 voorsprong voor Suárez-Navarro roept Schiavone de hulp in van haar coach. Een leuke jongen in te strak short huppelt het veld op. Zijn inbreng mag echter niet baten. Eerst katapulteert de Italiaanse een bal hoog de tribunes in, vervolgens werpt ze de set met drie dubbele fouten in de schoot van Suárez-Navarro, 6-3.

Schiavone gaat van de baan en komt even later in een fris topje terug. Suárez-Navarro serveert en pakt het eerste spel van de tweede set. Twee ballen die het midden houden tussen slice en dropshot brengen Schiavone op gelijke hoogte, 1-1. Dat de Italiaanse furie met ballen overweg kan, demonstreert ze door tussen de punten tien keer met een tennisbal te dribbelen op haar voeten. Tot 2-2 gaat de wedstrijd gelijk op, maar dan begint Schiavone de unforced errors op te stapelen. Suárez-Navarro stormt door naar 4-2. Het publiek schaart zich achter hun lievelinge en willen Schiavone naar de overwinning schreeuwen. De Italiaanse verliest een belangrijk punt en werpt haar racket naar haar coach in de box, de 5-2 is een feit. Schiavone mag serveren met nieuwe ballen maar komt meteen 0-30 achter. Met flitsen van het tennis dat ze gisteren liet zien, knokt ze zich terug tot 40-40. Een dubbele fout zorgt echter voor de eerste matchbal voor Suárez-Navarro. Uiteindelijk is de tweede de goeie, Carla Suárez-Navarro wint met een droge 6-3 6-2 en kan zich klaarmaken voor een halve finale tegen Karolina Pliskova.

De killers van Bouchard en Wickmayer

De avondsessie vangt aan met het duel tussen Mona Barthel (WTA-42) en Barbora Zahlavova Strycova (WTA-23). Dat Barthel verrassend uit de hoek kan komen is intussen bekend. De Duitse speelde gisteren nog de match van haar leven en walste met sprekend gemak over Eugenie Bouchard en leidt in de onderlinge ontmoetingen met 3-2 tegen Zahlavova Strycova. Barthel begint met serveren maar moet meteen haar opslagspel inleveren. Zahlavova Strycova, die in de eerste ronde Yanina Wickmayer (WTA-66) amper vier spelletjes gunde, loopt snel 3-0 uit.

Barthel breekt vervolgens door de opslag van Zahlavova Strycova, maar het feestje is van korte duur. Waar de Duitse gisteren erg soepel stond te tennissen, lijkt haar lengte haar vandaag parten te spelen. Barthel komt eerder houterig over en slaat heel wat ballen mis. Zahlavova Strycova, in dit geval Klein Duimpje, daarentegen beweegt zich met kleine pasjes energiek over het veld en neemt een 5-1 voorsprong. Niet veel later staat de 6-2 op het bord.

Barbora Zahlavova Strycova - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Barbora Zahlavova Strycova – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

In de tweede set komt Zahlavova Strycova 2-1 voor wanneer ze de dokter op het terrein vraagt. Haar bloeddruk wordt genomen, ze verontschuldigt zich tegenover Barthel voor het oponthoud en speelt verder. De Duitse met de eindeloze benen laat bij momenten zien wat ze echt kan, maar blijft op achtervolgen aangewezen, 3-2 in het voordeel van de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova. Bij 5-2 mag ze gaan serveren voor de match. Een dropshot buiten het bereik van Barthel zorgt voor twee wedstrijdpunten. Meer heeft Zahlavova Strycova niet nodig, met tweemaal 6-2 is ze zeker van een plaatsje bij de laatste vier.

Eén brok energie

De laatste strijd van de dag wordt gestreden tussen Dominika Cibulkova (WTA-18) en Andrea Petkovic (WTA-12). De jongedames kwamen elkaar reeds vier keer eerder tegen, driemaal trok Petko aan het langste eind. Ook nu is de Duitse op dreef, dankzij haar recente overwinningen zal ze de top 10 van de rankings binnenkomen. Cibulkova wordt met haar schamele 1m61 vaak een klein bolletje energie genoemd. Wat doorzettingsvermogen betreft moet Petkovic, zoals we in de match tegen Alison Van Uytvanck (WTA- 103) zagen, niet onderdoen. Dit zou een pareltje van een wedstrijd kunnen worden.

Cibulkova gaat meteen tweemaal door de opslag van Petkovic en komt 3-1 voor. De Slovaakse gaat echter te veel foutjes maken en laat Petkovic terugkomen tot 3-3. De Duitse komt nu helemaal op dreef en spurt door naar een 5-3 voorsprong. Petkovic krijgt een eerste setpunt, maar een bal die de netband mee heeft beslist er anders over. Cibulkova houdt echter stand en vecht dapper terug tot 6-6. In de tiebreak is Petkovic duidelijk de sterkste, ze wint met 7-2 en mag zo de eerste set op haar naam zetten.

Cibulkova krijgt intussen een medische time out en lijkt problemen te hebben met haar linkerenkel. Voor Petkovic heeft het na enkele minuten duidelijk lang genoeg geduurd, zij gaat alvast ongeduldig klaarstaan om de tweede set te beginnen. In die tweede manche staat er dan ook geen maat op de Duitse. In een vingerknip staat de 4-0 op het bord. De kleine Slovaakse lijkt een deel van haar vinnigheid verloren. De gekwetste enkel speelt haar duidelijk parten, voor de derde keer komt de supervisor het terrein op. Het siert Cibulkova dat ze de handdoek niet in de ring werpt, maar een waardige tegenstander kan ze niet meer genoemd worden. De tweede set is niet meer dan een formaliteit, de Slovaakse beweegt moeilijk en geeft Petkovic de wedstrijd zo als het ware cadeau. Met 7-6 en 6-0 wordt ze de vierde en laatste halve finaliste.

Andrea Petkovic - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Andrea Petkovic – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws