Home » Grand Slam » Welke mannen gaan er nog voor Grand Slams dit jaar?

Welke mannen gaan er nog voor Grand Slams dit jaar?

Welke mannen gaan er nog voor Grand Slams dit jaar?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In Parijs is de aftrap gegeven voor een geweldige tenniszomer. Met Roland Garros, Wimbledon, de US Open en als klap op de vuurpijl de Olympische Spelen wordt het genieten voor de tennisliefhebbers. Wint Rafael Nadal (ATP-3) opnieuw op het gravel van Parijs en weet Roger Federer (ATP-8) er nog een laatste kunstje uit te persen op Wimbledon? En wie mag zich de koning van de Spelen noemen? We gaan het de komende maanden allemaal zien.

Begin van het jaar werd de Australian Open gewonnen door de Servische Novak Djokovicc (ATP-1). Hij kwam daarmee weer een stapje dichter bij zijn twee grote rivalen. Hij staat nu op 18 grandslamtitels, twee minder dan Federer en Nadal. Hij zal er alles aan doen om die twee in de komende jaren voorbij te gaan.

Roland Garros

Het eerste toernooi dat op de planning staat is Roland Garros in Parijs. Hét graveltoernooi, dat alweer honderddertig jaar geleden werd opgericht, is de opening van een bomvolle tenniszomer.

Nadal staat al jaren op eenzame hoogte in Parijs. Afgelopen jaar won hij het Franse Grand Slam toernooi voor de dertiende keer. Daarmee kwam hij in aantal gewonnen Grand Slams tevens op gelijke hoogte met zijn eeuwige rivaal Federer. Beide mannen wonnen tot nu toe twintig Grand Slams in hun carrière. Gaat Nadal zijn concurrent in Parijs definitief voorbij?

Volgens de bookmakers van Betway Sportweddenschappen is Nadal opnieuw de favoriet om Roland Garros te winnen. Kan Djokovic hem van zijn veertiende titel afhouden? De quotering van Nadal staat momenteel op 1.83, tegenover 4.00 voor Djokovic. Vorig jaar wist Nadal de Serviër in de finale met overtuigende cijfers te verslaan, zijn de rollen dit jaar omgekeerd?

Federer heeft volgens de bookmakers niet zo’n grote kans om te winnen op het Franse gravel. Hij staat op een achtste plek met een quotering van 29.00. Dominik Thiem (ATP-4, 6.00) en Stefanos Tsitsipas (ATP-5, 8.00) hebben volgens Betway een veel grotere kans op de overwinning.

(lees verder onder de foto)

Rafael Nadal - © Nicolas Gouhier (FFT)
Rafael Nadal – © Nicolas Gouhier (FFT)

Wimbledon

Na het gravel in Frankrijk gaan de tennissers het gras op. Na enkele voorbereidingstoernooien zoals in Queens (Groot-Brittannië, ATP 500) en Halle (Duitsland, ATP 500) is het eind juni de beurt aan Wimbledon. De Grand Slam in het Verenigd Koninkrijk is het oudste tennistoernooi ter wereld en wordt al sinds 1877 gespeeld. Vorig jaar werd het toernooi afgelast, maar dit jaar is doorgang zo goed als verzekerd.

In Londen, waar de courts van Wimbledon liggen, is Djokivic dit jaar de grote favoriet volgens de bookmakers van Betway. Voor iedere euro die je inzet krijg je slechts 2.40 terug. Nadal staat hier als tweede genoteerd (6.50), vóór Medvedev (ATP-2, 7.00) en Tsitsipas (8.00).

Federer is met acht zeges de recordhouder op het gras van Wimbledon. Hij won het toernooi voor het eerst in 2003 en voor het laatst in 2017. Daarnaast verloor hij ook nog eens vier finales. Dit jaar staat hij op de zesde plek bij de bookies. Kan de bijna 40-jarige Zwitser nog één keer stunten? Hij krijgt van de bookmakers een quotering van 9.00.

(lees verder onder de foto)

Novak Djokovic - © YouTube
Novak Djokovic – © YouTube

Olympische Spelen

Het grootste sporttoernooi ter wereld wordt natuurlijk maar eens in de vier jaar gehouden. Het staat daarmee zeker niet op gelijke hoogte met de Grand Slams in het tennis, maar toch willen vrijwel alle tennisspelers heel graag die ene gouden medaille winnen.

Djokovic en Federer wisten beide nog geen Olympisch goud in het enkelspel te winnen. Federer moest in 2012 genoegen nemen met zilver, terwijl Djokovic in 2008 het brons veroverde. Federer pakte samen met zijn landgenoot Stan Wawrinka (ATP-24) wel het goud in het dubbelspel in 2008.

Nadal won wél een gouden medaille in het enkelspel, ook tijdens de Spelen van 2008. De laatste twee zeges in het enkelspel gingen allebei naar de Brit Andy Murray (ATP-123), die de laatste jaren door blessures ver weg is gezakt op de wereldranglijst.

Wie de titel zal pakken in Tokio is nog gissen. Het is ook nog niet bekend welke spelers allemaal mee zullen doen in Japan deze zomer.

(lees verder onder de foto)

Olympische Spelen 2020 in Tokio - © voyata (iStock)
Olympische Spelen 2020 in Tokio – © voyata (iStock)

US Open

Als de Olympische Spelen erop zitten blijft er nog één Grand Slam over dit jaar, de US Open. Het tennistoernooi op hardcourt, dat in New York wordt gehouden, is de laatste Grand Slam van het jaar.

De grote favoriet is ook daar weer Djokovic (2.10), die het toernooi al drie keer eerder won. Federer won er vijf keer (van 2004 t/m 2008) en Nadal vier keer. Vorig jaar werd Djokovic nog uit het toernooi gezet, nadat hij een bal tegen een lijnrechter sloeg.

Medvedev (6.00) en Thiem (6.00) zijn volgens Betway de grootste uitdagers van Djokovic. Daarna pas volgen Nadal (7.00) en Federer (11.00).

(lees verder onder de foto)

Dominic Thiem - © Pete Staples (USTA)
Dominic Thiem – © Pete Staples (USTA)

Als het aan de bookmakers ligt, staat Nadal na Roland Garros dus alleen bovenaan met de meeste Grand Slams. Met de titels op Wimbledon en de US Open zou Djokovic op negentien komen, één minder dan Federer en twee minder dan Nadal. Djokovic is echter de jongste van het stel en heeft dus realistisch gezien de meeste kans op het winnen van enkele extra titels de komende jaren.

De nieuwe jongens zitten echter ook niet stil, en spelers als Tsitsipas, Alexander Zverev (ATP-6), Thiem en Medvedev zullen er alles aan doen om ook grandslamtitels aan hun palmares toe te voegen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws