Home » Nieuws » Clijsters laat in haar ziel kijken bij nieuwe docu over haar befaamde ‘Kimback’: “Veel geleerd”

Clijsters laat in haar ziel kijken bij nieuwe docu over haar befaamde ‘Kimback’: “Veel geleerd”

Clijsters laat in haar ziel kijken bij nieuwe docu over haar befaamde ‘Kimback’: “Veel geleerd”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Wanneer Kim Clijsters bekendmaakte dat ze (nog eens) een comeback ging maken, verbaasde ze vriend en vijand. Hoewel de Kimback niet de verhoopte resultaten opleverde – Clijsters kon geen enkele professionele wedstrijd winnen – kijkt ze er positief op terug. In de zesdelige documentaire ‘Kim Clijsters: Come Back Home’ krijgen we een unieke inkijk in haar leven op en naast het tennisveld tijdens het derde en laatste deel van haar rijke tenniscarrière.

Exclusieve blik achter de schermen

Wat mogen we verwachten van de documentaire? Het belooft een goudeerlijke weergave te worden van Kim, zonder tierlantijntjes. “Ik hou niet van camera’s. Aandacht van de buitenwereld is altijd een onvermijdelijk gevolg geweest van mijn leven als topsporter. Het was dus zeker geen makkelijke beslissing om de deur open te zetten voor deze documentaire”, vertelt Kim. “Toch heb ik op gevoel beslist om de camera’s toe te laten, op één voorwaarde: de documentaire mocht in geen geval lijken op een veredelde reclamespot voor mezelf. Wie ernaar kijkt, ziet Kim. Als mama, als sportvrouw, als echtgenote, maar altijd helemaal als mezelf. Niet meer, niet minder.”

Zowel de hoogtes als laagtes worden belicht, niets is te veel. We zullen te zien krijgen hoe de Limburge omgaat met onverwachte tegenslagen – denk bijvoorbeeld aan haar blessures of de COVID-pandemie die haar initiële planning volledig omgooide – en hoe ze de torenhoge verwachtingen niet té veel aan haar hart laat komen. “Ik geloof niet in toeval. Alles wat gebeurt, heeft een reden”, zegt de tennisster. “Mijn comeback in het tennis heeft me weinig sportieve successen gebracht, maar ik ben mezelf meermaals tegengekomen tijdens het proces en heb daar heel veel uit geleerd.”

(lees verder onder de Instagram posts)

Al 2 tenniscarrières

De intussen 39-jarige Clijsters besloot in 2007 voor het eerst om haar racket aan de haak te slaan wegens aanhoudende blessures. Eind 2009 wou ze er toch nog een vervolg aan breien, en met succes. Uit het niets won ze de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) door in de finale Caroline Wozniacki te verslaan. Een jaar later won Clijsters de US Open opnieuw. Dit keer was Vera Zvonareva (WTA-1277) het slachtoffer. Flushing Meadows bleek speciaal voor de voormalige nummer 1 van de wereld, want in 2012 speelde ze daar haar laatste officiële wedstrijd (dachten we), die ze verloor tegen Laura Robson.

De befaamde Kimback

Maar in 2019 postte Clijsters een video die de hele tenniswereld in rep en roer zette. Haar liefde voor de sport was zó groot, dat ze nog een laatste keer alles eruit wou halen. Haar leeftijd zag ze niet als een obstakel, maar eerder als levenservaring die haar van pas kon komen tegen een nieuwe generatie.

Ze begon in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten, Premier), waar ze meteen uitkwam tegen Garbiñe Muguruza (WTA-133). Ondanks enkele knappe flitsen, was de Spaanse te sterk. Daarna trok ze naar het Mexicaanse Monterrey (Mexico, International), waar ze botste op Johanna Konta. Ook op haar geliefde US Open verloor ze in de eerste ronde van Ekaterina Alexandrova (WTA-18).

In 2021 speelde Clijsters nog twee wedstrijden, die ze beide verloor. De eerste was in Chicago (Verenigde Staten, WTA 500) tegen Su-Wei Hsieh (NG). Haar allerlaatste wedstrijd uit haar carrière verloor ze in Indian Wells (Verenigde Staten, WTA 1000) tegen Katerina Siniakova (WTA-46). Ook al was haar terugkeer geen groots succes, het was verre van een blamage. In april 2022 liet de moeder van drie kinderen weten dat ze er nu écht de brui aan geeft. “Spijt heb ik niet. Ik ben koppig geweest en heb volhard. Ik ben trots dat ik op het einde van mijn carrière kan zeggen dat ik alles heb gegeven. Ik ben altijd toegewijd geweest en vanaf het moment dat ik op de baan stapte, heb ik mijn best gedaan.”

‘Kim Clijsters: Come Back Home’ is in zes delen te zien, elke maandagavond vanaf 1 mei 2023 om 20u40 op Pickx+. Vanaf 4 juni ook op Eén.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws