Home » WTA » “Overtreding van dopingregels”: Halep wordt vier jaar geschorst

“Overtreding van dopingregels”: Halep wordt vier jaar geschorst

“Overtreding van dopingregels”: Halep wordt vier jaar geschorst

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Roemeense Simona Halep kent haar straf in de dopingzaken die haar sinds oktober 2022 van de Tour bannen. Het Internationale Bureau voor Tennis Integriteit (International Tennis Integrity Agency – ITIA) is bikkelhard en schorst de voormalige nummer 1 voor vier jaar.

Concreet geldt de straf voor twee afzonderlijke overtredingen van de dopingregels van het Tennis Anti-Doping Programma (TADP).

Dopingzaak en overtreding 1

De eerste schending van de regels betrof een Adverse Analytical Finding (AAF), een Ongunstige Analytische Bevinding in het Nederlands dus. Dit verwijst naar een analytisch testresultaat dat aangeeft dat er een verboden stof of onregelmatigheid is gedetecteerd in een monster dat is genomen tijdens een dopingtest op 29 augustus 2022 tijdens de US Open. Bij Halep gaat het concreet om de verboden stof roxadustat (een medicijn dat wordt gebruikt om bloedarmoede te behandelen) op de US Open in 2022, vastgesteld door middel van reguliere urinetests tijdens de wedstrijd.

Dopingzaak en overtreding 2

De tweede aanklacht waarop Halep schuldig werd bevonden, heeft betrekking op onregelmatigheden in haar biologisch (atleten) paspoort (Athlete Biological Passport – ABP). Deze aanklacht kwam er in mei van dit jaar en staat los van de eerste overtreding.

Verdediging Halep onvoldoende

Halep, die vanaf dag één haar onschuld uitschreeuwde, kon volgens een onafhankelijk tribunaal, opgericht door Sport Resolutions, de “hoeveelheid bewijsmateriaal” niet weerleggen. “Het tribunaal stelde vast dat de hoeveelheid (roxadustat, n.v.d.r.) die de speelster had ingenomen niet kon hebben geleid tot de concentratie van roxadustat die in het positieve monster (tijdens de dopingtest op de US Open in 2022, n.v.d.r.) werd aangetroffen”, klinkt het in een officiële verklaring over dopingzaak 1.

Het tribunaal kwam op 28 en 29 juni 2023 bijeen in Londen en hoorde getuigenissen en argumenten van wetenschappelijke experts namens Halep en de ITIA, waarbij de speelster ook rechtstreeks bewijs leverde aan het panel als onderdeel van de procedure. Dat bewijs kon dus niet overtuigen.

De ABP-aanklacht (dopingzaak 2) werd ook gehandhaafd, waarbij het tribunaal verklaarde dat ze geen reden hadden om te twijfelen aan de unanieme “sterke mening” die was bereikt door elk van de drie onafhankelijke experts van de Athlete Passport Management Unit (APMU – de eenheid die verantwoordelijk is voor het beheer van het biologisch (atleten) paspoort van een sporter), namelijk dat “waarschijnlijk doping” de verklaring was voor de onregelmatigheden in Halep’s profiel.

LEES OOK: Van een nieuw team en paniekaanvallen tot een scheiding en neuscorrectie: hoe 2022 een jaar “van alles” werd voor Halep

Complexe en grondige hoorzitting

Karen Moorhouse, CEO van de ITIA, benadrukt in een statement dat “de ITIA de juiste procedures heeft gevolgd zoals we zouden doen bij elke andere persoon en dat in overeenstemming met de Wereld Anti-Doping Code (WADC) – waarbij we ons doel en onze verantwoordelijkheid vervullen om het principe van eerlijke concurrentie te handhaven, namens de sport. Het panel erkende dat de juiste procedure was gevolgd binnen de schriftelijke beslissing.”

“Na een complexe en grondige hoorzitting, verwelkomen we de beslissing van het onafhankelijke tribunaal”, gaat Moorhouse verder. “We begrijpen het grote publieke belang in deze zaken en blijven toegewijd om zo transparant mogelijk te zijn. Het volledige verdict zal te zijner tijd worden gepubliceerd.”

(lees verder onder de post)

Einde carrière?

Halep kan (en zal wellicht) nog in beroep gaan tegen de uitspraak en haar schorsing. Als de beslissing niet wijzigt, blijft de gewezen Grand Slam-winnares – die al sinds 7 oktober 2022 voorlopig geschorst is – geschorst tot 6 oktober 2026. In dat geval is het voor de intussen 31-jarige Halep wellicht einde carrière.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws