Home » Grand Slam » Roland Garros » Stino Freestyle, zelf ballenjongen, blikt terug op triest incident op Roland Garros: “Diskwalificatie is terecht”

Stino Freestyle, zelf ballenjongen, blikt terug op triest incident op Roland Garros: “Diskwalificatie is terecht”

Stino Freestyle, zelf ballenjongen, blikt terug op triest incident op Roland Garros: “Diskwalificatie is terecht”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het is wellicht hét drama van Roland Garros 2023: Miyu Kato (WTA D-31) die gediskwalificeerd wordt in het vrouwen dubbelspel en enkele dagen later de titel pakt in het gemengd dubbel.

Nog even de feiten: de Japanse Kato raakt in de derde ronde van het vrouwen dubbelspel (onopzettelijk) een ballenmeisje en krijgt hiervoor een waarschuwing. Nadat de tegenpartij haar zegje doet bij de umpire, besluit die Kato en haar partner te diskwalificeren. Daarop ontploft het internet en mengen zelfs collega-speelsters zich in het debat. “Diskwalificatie is een schande”, klinkt het bijna unaniem.

(lees verder onder de tweet)

LEES OOK: Wat een apotheose! Gediskwalificeerde Kato wint Roland Garros en eist prijzengeld terug

Niemand beter geplaatst dan onze eigen Stijn ‘Stino Freestyle’ Van Doninck om zijn licht te laten schijnen op de zaak vonden we bij Tennisplaza. Stijn is al enkele jaren zelf vooraanstaand ballenjongen op de European Open (België, ATP 250) in Antwerpen en deelt met plezier én kennis van zaken zijn gedacht over het incident.

“Ik heb hier een dubbel gevoel bij”, opent Stijn. “Uiteraard heeft Kato die ball kid onbewust geraakt, maar als toernooi moet je ergens een grens trekken en dus vind ik het terecht dat zij en haar partner gediskwalificeerd werden.”

(lees verder onder de foto)

Miyu Kato en Aldila Sutijadi op Roland Garros - © 8dre.tennis (Instagram)
Miyu Kato en Aldila Sutijadi op Roland Garros – © 8dre.tennis (Instagram)

Novak Djokovic als referentie

In 2020 werd Novak Djokovic (ATP-1) uitgesloten op de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) nadat hij een lijnrechter met een bal raakte. Het incident van afgelopen week doet hier – uiteraard – aan terugdenken, beseft ook Stijn.

“Wanneer diskwalificeer je iemand en wanneer niet? Djokovic heeft de bal toen ook niet opzettelijk naar die lijnrechter geslagen en werd ook gediskwalificeerd. Topspelers hebben genoeg touch, ze weten perfect waar ze een bal naartoe spelen. Ze kennen de regels en weten dat ze uitgesloten worden als ze iemand raken. Ze moeten zich dus kunnen beheersen”, vindt Stino.

(lees verder onder de foto)

Novak Djokovic - © Twitter
Novak Djokovic raakte een lijnrechter met een bal op de US Open in 2020 – © Twitter

Fair play

Blijft er nog de vreemde bocht die de umpire maakte: eerst een waarschuwing geven, en na overleg met de tegenpartij overgaan tot diskwalificatie.

“Op dat moment kan je de fair play van de tegenpartij in vraag stellen”, aldus Stijn. “Het lijkt me niet echt sportief om uit zo’n incident je voordeel te halen om een wedstrijd te winnen. Dit gegeven maakt het voor mij dan ook een beetje dubbel, al vind ik de uitsluiting dus wel terecht.”

Ballenmeisje reageerde een beetje overdreven

Uiteindelijk is er nog het ballenmeisje zelf. Zij reageerde erg aangedaan nadat ze geraakt werd. Het meisje werd in tranen en al hyperventilerend van het terrein begeleid.

(lees verder onder de foto)

Ballenmeisje na bal Miyu Kato op Roland Garros - © YouTube video
Ballenmeisje na bal Miyu Kato op Roland Garros – © YouTube video

“Persoonlijk vond ik haar reactie een beetje overdreven”, wikt Stijn zijn woorden. “Je mag de druk die ballenrapers ervaren, zeker op een Grand Slam, niet onderschatten en wellicht reageerde ze daarom erg emotioneel. Langs de andere kant had de bal weinig snelheid en ben je als ball kid normaal gezien wel bekend met de stress die zo’n groot toernooi met zich mee kan brengen.”

Stijn Van Doninck aka Stino Freestyle als ballenjongen - © Leo Stolck (Tennisplaza)
Stijn Van Doninck aka Stino Freestyle als ballenjongen – © Leo Stolck (Tennisplaza)

LEES OOK: Tennisplaza gaat officieel in zee met Stino Freestyle: “Willen tennis trick shots next level brengen”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws