Home » Expert » Van Djokovic naar ‘DjoCOVID’: een imago te grabbel

Van Djokovic naar ‘DjoCOVID’: een imago te grabbel

Van Djokovic naar ‘DjoCOVID’: een imago te grabbel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zijn populariteit scheerde al nooit hoge toppen, maar de huidige situatie doet al helemaal geen goed aan het imago van Novak Djokovic. Tennisplaza-collega Christophe Moons laat zijn licht schijnen over het nummer 1 van de wereld.

Djokovic en zijn Adria Tour kregen van in het begin (bij de beelden van een feestende Djokovic en een massa publiek in de tribunes) kritiek. De Serviër deed er echter niets aan om de perceptie te keren, integendeel: hij ging met enkele deelnemers feesten in een plaatselijke discotheek.

Voor buitenstaanders was het slechts een kwestie van tijd vooraleer de bom zou barsten en dat gebeurde zondag met Grigor Dimitrov die positief testte op COVID-19. Sindsdien testten ook Borna Coric, Viktor Troicki en diens zwangere vrouw, twee coaches, een NBA-speler (die nauw contact had met Djokovic op het Servische luik van de Adria Tour) én Djokovic en zijn vrouw positief. De Adria Tour werd afgelast en de Serviër kwam naar buiten met een officiële mededeling.

Kalf verdronken

Het kalf was echter al (lang) verdronken en zijn statement kan bij velen het negatieve niet doen keren. Op Twitter zijn zelfs heel wat Nole-fans teleurgesteld in hun held.

Kritiek van collega’s

Djokovic krijg ook niet alleen kritiek van tennisfans, ook sommige collega-tennissers lopen niet hoog op met de Serviër. Kiki Bertens bijvoorbeeld, of Sachia Vickery en Noah Rubin, die zelfs de directe confrontatie met de Djokovic-fans aangingen.

De absolute topspelers lijken (of durven) zich over het algemeen echter niet uit te laten over het nummer 1 van de wereld. Nick Kyrgios bij wijze van uitzondering – uiteraard – wel en dat Djokovic in april verkondigde dat hij zich liever niet wou laten vaccineren tegen COVID-19 wekte bij Nadal lichte wrevel op, maar (harde) reacties blijven over het algemeen uit.

Besef

Djokovic beseft maar al te goed dat hij, ondanks zijn talent en titels, nooit zo populair zal worden als Nadal of Roger Federer. Hij zal altijd het buitenbeentje van de Big Tree blijven en zelfs al wint hij op het einde van de rit meer Grand Slams dan Federer, voor velen zal hij nooit de GOAT zijn.

Twee maanden geleden stak Djokovic in een Instagram Live met Wawrinka de hand deels in eigen boezem: “Er zijn dingen gebeurd waar ik niet trots op ben”, klonk het toen. Djokovic doelde op het feit dat hij zich in het begin van zijn carrière iets te veel profileerde als dé kampioen. Tegelijk vroeg hij zich tegenover Wawrinka luidop af wat hij nu eigeniljk verkeerd doet. “Ik denk niet dat ik iets doe waardoor ik mensen tegen mij opzet, maar eerder dat Roger en Rafa nu eenmaal fantastische kampioenen zijn en daarom zoveel steun krijgen.”

En die eigen realiteit is exact het probleem met Djokovic. Dat hij goede bedoelingen heeft en vaak echt gewoon wil helpen, daar twijfelt niemand (met uitzondering van wat enkelingen) aan, maar hij ziet vaak zelf niet in wat zijn acties teweeg (kunnen) brengen. Als nummer 1 van de wereld en één van de beste tennissers aller tijden heb je een voorbeeldfunctie en valt de impact van je daden en uitspraken niet te onderschatten. Zeggen dat je door de kracht van het gebed vervuild water kan omzetten in iets gezond, kan je gerust twijfelachtig noemen. Bedenkelijke spirituele figuren als Chervin Jafarieh een platform geven, is evenzeer bedenkelijk. Het zijn die dingen die de wenkbrauwen doen fronsen bij mensen die in de eerste plaats simpelweg geïnteresseerd zijn in mooi tennis.

‘t Zit in de familie

En het rebelse zit ‘m blijkbaar in de familie. Als je vader verkondigt dat Federer beter stopt met tennissen en voor zijn kinderen kan beginnen zorgen, heeft dat (opnieuw) geen positieve invloed op je imago. Het zijn al die zaken samen die mensen een beeld doen vormen en dat krijg je niet zomaar uitgewist met het opzetten van een stichting of het doneren van één miljoen euro. Die daad toont aan dat Djokovic het in se goed bedoelt, maar het totaalplaatje klopt niet. De perceptie is negatief. De Djoker is een rebel, een buitenbeentje en geen gentleman zoals zijn Big Tree-rivalen Federer en Nadal.

Wil jij ook je mening kwijt over een actueel thema in de tenniswereld? Kruip in je pen en stuur je opiniestuk naar redactie@tennisplaza.be.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws