Home » Tennisplaza Awards » Tennisplaza Awards 2020 uitgelicht: Tennismoment en Warmste tennisgebaar van het jaar

Tennisplaza Awards 2020 uitgelicht: Tennismoment en Warmste tennisgebaar van het jaar

Tennisplaza Awards 2020 uitgelicht: Tennismoment en Warmste tennisgebaar van het jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vandaag is de laatste dag dat we ons licht laten schijnen op de verschillende categorieën van de achtste editie van de Tennisplaza Awards. Vandaag twee categorieën: Tennismoment én Warmste tennisgebaar van het jaar

Genomineerden Tennismoment van het jaar

De Adria Tour, georganiseerd door Novak Djokovic, draait uit op een flop

Toen vele toernooien afgelast werden door de coronacrisis, nam Novak Djokovic (ATP-1) het initiatief om de Adria Tour te organiseren, een reeks van exhibitietoernooien in de Balkan.

De Adria Tour werd echter een compleet debacle omdat er geen coronamaatregelen waren. Er werd geen afstand gehouden, de toeschouwers droegen geen mondmasker en de spelers kregen veel kritiek nadat ze allemaal samen een feestje bouwden in een discotheek. Nadat verschillende spelers (waaronder Djokovic zelf) besmet raakten met het coronavirus, werd de Adria Tour vroegtijdig stopgezet.

Novak Djokovic en ballenjongen - © Twitter
Novak Djokovic en ballenjongen – © Twitter

Zizou Bergs verrast op de European Open en wordt internationaal ontdekt

De 21-jarige Zizou Bergs (ATP-436) zorgde voor dé stunt op de European Open in Antwerpen (ATP 250). Met uitstekend tennis ging de Belgische wildcard in de eerste ronde van het toernooi voorbij de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP-45). Zijn prestatie werd in België en internationaal gretig opgepikt door de media.

Zizou Bergs - © Laurie Dieffembacq (Belga/European Open)
Zizou Bergs – © Laurie Dieffembacq (Belga/European Open)

Kim Clijsters maakt haar comeback

2020 was het jaar van de terugkeer van Kim Clijsters (WTA-1 029) op de tennisvelden. De coronacrisis stuurde haar comebackplannen echter danig in de war. De tennismama speelde drie officiële wedstrijden, maar kon er geen enkele winnen.

Kim Clijsters - © YouTube
Kim Clijsters – © YouTube

De coronacrisis legt de Tour lam

De coronacrisis overheerste uiteraard 2020 en had ook een grote impact op het tennisseizoen. Tussen maart en augustus lag het internationale tenniscircuit volledig stil als gevolg van de wereldwijde pandemie. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd Wimbledon afgelast.

Coronatennis - ©logolis (iStock)
Coronatennis – ©logolis (iStock)

Novak Djokovic wordt uitgesloten van de US Open

Door de afwezigheid van Rafael Nadal (ATP-2) en Roger Federer (ATP-5) was Djokovic dé topfavoriet om de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) te winnen. In de vierde ronde in New York werd de Serviër echter gediskwalificeerd omdat hij een lijnrechter raakte.

Novak Djokovic - © Twitter
Novak Djokovic – © Twitter

Rafael Nadal wint dertien keer Roland Garros en twintig Grand Slams

Er zijn nog zekerheden in de tenniswereld. De Spaanse gravelkoning Rafael Nadal (ATP-2) domineerde als vanouds Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam) en was in de finale veel te sterk voor Djokovic (ATP-1). Nadal won zijn dertiende titel in Parijs en evenaarde met zijn twintigste Grand Slam ook het record van Roger Federer (ATP-5).

Rafael Nadal - © Nicolas Gouhier (FFT)
Rafael Nadal – © Nicolas Gouhier (FFT)

Iga Swiatek verrast op Roland Garros

Bij de vrouwen zorgde de 19-jarige Poolse Swiatek (WTA-17) voor een verrassing van formaat door Roland Garros op haar naam te schrijven. In Parijs klopte Swiatek Simona Halep (WTA-2) in de achtste finales en ging ze voorbij Australian Open-winnares Sofia Kenin (WTA-4) in de finale. De Poolse is de jongste winnaar van Roland Garros sinds Nadal in 2005.

Iga Swiatek - © Jimmie48 Tennis Photography
Iga Swiatek – © Jimmie48 Tennis Photography

Dominic Thiem doorbreekt Grand Slam-heerschappij ‘Big Three’ en wint de US Open

Na een ware thriller in de finale tegen Alexander Zverev (ATP-7) kroonde Dominic Thiem (ATP-3) zich tot de winnaar van de US Open. Thiem is de eerste grandslamwinnaar van de nieuwe generatie die de hegemonie van Djokovic, Federer en Nadal van de laatste jaren doorbreekt. Op de US Open kon de Oostenrijker natuurlijk wel profiteren van de afwezigheid van Federer en Nadal én van de diskwalificatie van Djokovic.

Dominic Thiem - © Pete Staples (USTA)
Dominic Thiem – © Pete Staples (USTA)

Genomineerden Warmste tennisgebaar van het jaar

ATP, WTA, ITF en Grand Slams werken samen een noodplan uit rond de coronacrisis

2020 werd beheerst door de coronacrisis. De ATP, WTA, ITF en de Grand Slams trokken echter aan één zeel en werkten samen een noodplan uit om de crisis aan te pakken.

Coronavirus - © SonerCdem (iStock)
Coronavirus – © SonerCdem (iStock)

Ziozu Bergs maakt mondmaskers en brengt deze zelf rond op de fiets

Door de coronacrisis zaten onze Belgische tennissers noodgedwongen werkloos thuis. Limburger Bergs bleef echter niet bij de pakken zitten. Hij bracht zelfgemaakte mondmaskers gratis rond met de fiets op een tocht van maar liefst 220 kilometer.

Zizou Bergs - © Zizou Bergs (Facebook)
Zizou Bergs – © Zizou Bergs (Facebook)

Nick Kyrgios en co springen in de bres voor bosbranden in Australië

In het begin van 2020 werd Australië geteisterd door hevige bosbranden. De tenniswereld toonde haar hart met solidariteitsacties. Nick Kyrgios (ATP-45) nam hierin het voortouw en doneerde 200 dollar per ace. Hij kreeg al snel navolging van zijn Australische collega’s. Op een solidariteitsavond in de Rod Laver Arena, de Rally for Relief, zamelden tennistoppers bijna drie miljoen euro in voor de slachtoffers van de bosbranden.

Nick Kyrgios en Roger Federer - © Youtube
Nick Kyrgios en Roger Federer – © Youtube

Naomi Osaka, Cori Gauff en co gebruiken hun stem als steun aan Black Lives Matter

De protestbeweging Black Lives Matter verspreidde zich ook naar de tenniswereld. Onder andere Osaka (WTA-3) en Gauff (WTA-48) spraken publiekelijk hun steun uit voor de organisatie. De Amerikaanse Gauff maakte indruk met een speech tijdens vreedzaam protest. Osaka droeg op haar beurt zeven verschillende mondmaskers op de US Open om zwarte slachtoffers van politiegeweld onder de aandacht te brengen.

Naomi Osaka - © YouTube
Naomi Osaka – © YouTube

Alison Van Uytvanck en Greet Minnen doen boodschappen rond voor hulpbehoevenden en brengen deze zelf rond

Ook tenniskoppel Van Uytvanck (WTA-64) en Minnen (WTA-108) toonden tijdens de coronacrisis hun hart. Ze brachten boodschappen rond voor hulpbehoevenden.

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck - © Leo Stolck
Greet Minnen en Alison Van Uytvanck – © Leo Stolck

Stemmen kan nog t.e.m. 27 december via deze link.

Meer categorieën uitgelicht

Speler van het jaar (nationaal)
Speelster van het jaar (nationaal)
Junior van het jaar (nationaal)
Dubbelduo van het jaar (nationaal)
Speler van het jaar (internationaal)
Speelster van het jaar (internationaal)

Ontdek hier nog een keer de laureaten van vorig jaar.

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws